Avantaje majore pentru consumatorii cu rate ipotecare aduse de modificarea Legii dării în plată

Avantaje majore pentru consumatorii cu rate ipotecare aduse de modificarea Legii dării în plată
  • Acasă
  • Știri
  • Avantaje majore pentru consumatorii cu rate ipotecare aduse de modificarea Legii dării în plată

Începând cu data de 16.05.2020 impreviziunea este considerată îndeplinită în favoarea consumatorilor.

Prin urmare, în procedura de dare în plată se va pleca de la premisa că debitorii se află într-o dificultate de plată a ratelor justificată şi imprevizibilă, ce rezultă din majorarea semnificativă a cursului de schimb ori a ratei lunare.

Modificarea este binevenită cu atât mai mult cu cât din 2016 până în prezent legea dării în plată a fost aproape imposibil de aplicat în favoarea consumatorilor cu rate excesive pentru că aceştia erau obligaţi să dovedească existenţa unei disproporţii majore între obligaţiile părţilor precum şi faptul că nu ar fi putut să prevadă această situaţie la momentul încheierii contractului de credit.

Spre confortul consumatorilor, noua lege mută în sarcina băncii contestatoare obligaţia de probă cu privire la condiţiile pe care consumatorii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de darea în plată.

Veştile bune nu se termină: cei care utilizează procedura dării în plată au şanse mari să obţină noi credite de la bancă.

Office Blocks

Asta pentru că pe perioada derulării procedurii de dare în plată este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la clienţii rău-platnici indiferent dacă înscrierea ar fi efectuată din inițiativa creditorului sau a unei autorități.

O altă măsură extrem de benefică clienţilor executaţi silit este cea potrivit căreia „de la data comunicării notificării de dare în plată, executările silite aflate în derulare, inclusiv popririle, se suspendă automat.”

La 16-05-2020, Articolul 4 din Legea nr. 77 din 28 aprilie 2016 a fost completat de Punctul 3, din LEGEA nr. 52 din 13 mai 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 386 din 13 mai 2020

Etichete:
Subiecte: