Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat:
În urma demersurilor UNBR, Ministerul Afacerilor Interne recunoaște dreptul de înmatriculare a autovehiculelor de către formele de exercitare a profesiei de avocat și de către toți cei care exercită profesii liberale reglementate prin lege.
Urmare a demersurilor întreprinse de UNBR, astăzi 23 noiembrie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat INSTITUȚIEI PREFECTULUI – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precizări privind aplicarea noțiunilor art. 9, art. 10 și art. 14 din Ordinul M.A.I. nr. 181/2024.
Față de problema apărută în această săptămână în legătură cu dificultățile înmatriculării autoturismelor de către formele de exercitare a profesiei de avocat, UNBR a inițiat deja toate demersurile către Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCÎ) în vederea clarificării situației.
Printr-un memoriu adresat ministerului, UNBR a precizat că Ordinul MAI nr. 181 din 31 octombrie 2024 prevede o condiție pentru înmatricularea provizorie care este criticabilă și conduce la interpretări neconforme legii. Potrivit acesteia, „Calitatea de titular al certificatului de înmatriculare poate fi avută doar de o persoană fizică sau de o persoană juridică titulară a unui patrimoniu” (art. 4 alin. 5).
Or, această condiție NU poate fi interpretată în sensul că anumite forme de exercitare a profesiei de avocat nu au un patrimoniu propriu și, în consecință, nu pot participa, în nume propriu, la circuitul civil, respectiv nu ar putea dobândi separat, drepturi sau obligații.
Conform art. 5, alin. 10 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, „La constituirea formelor de exercitare a profesiei şi ulterior, avocații au dreptul să stabilească patrimoniul afectat exercitării profesiei, în condițiile legii, cu procedura reglementată pentru constituirea Registrului electronic al evidenței patrimoniului de afectațiune al avocaților, în condițiile stabilite de Consiliul UNBR prin Regulamentul de organizare şi funcționare. Înscrierea efectuată în registru are efecte de opozabilitate față de terți, în condițiile prevăzute de lege”.
De asemenea, potrivit art. 188 C.civ. sunt persoane juridice entitățile prevăzute de lege, precum și orice alte organizații legal înființate care, deși nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condițiile prevăzute la art. 187.
În aceste condiții, refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor formelor de exercitare a cabinetelor de avocat, după intrarea în vigoare a Ordinul MAI nr. 181 din 31 octombrie 2024, adaugă la lege și contravine legii fiind atacabil în contencios administrativ.
UNBR solicită MAI – DGPCÎ să ia măsurile necesare pentru clarificarea acestor aspecte în teritoriu și respectarea dreptului formelor de exercitare a profesiei de a înmatricula autoturismele conform legii în vigoare.